Turkiet till EU?

Turkiet fälls för brott mot yttrandefriheten

Publicerad 27 jan 2010
kl 01:00
Uppdaterad 28 feb 2010
kl 01:22
 

Den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna fällde under tisdagen Turkiet för brott mot yttrandefriheten. Turkiet döms att betala skadestånd till sammanlagt 20 journalister.

Europadomstolen fann Turkiet skyldig till brott mot europakonventionen om de mänskliga rättigheterna på två punkter. Dels för utövande av censur mot fem tidningar, dels att orätt ha fängslat en chefredaktör.

Europadomstolen
Europadomstolen, som inte ska förväxlas med EU-domstolen, är en instans för att pröva ärenden om påstådda brott mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.
Domstolen är ingen överinstans till nationella domstolar och kan inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol.

En domstol i Istanbul stoppade utgivningen av fem turkiska tidningar från oktober till december 2007. Domstolen anklagade tidningarna för att ha publicerat propaganda från den terrorstämplade organisationen PKK.

En chefredaktör för den turkiska tidskriften "Vädjan om en ny värld" blev också dömd till sex månaders fängelse. Chefredaktören hade i februari 2001 publicerat två artiklar med bilder som visade hur en säkerhetsinsats i ett fängelse kostat 30 fångar livet. Den turkiska staten beslagtog också samtliga exemplar av tidningen.

De sammanlagt 20 journalister som ligger bakom anmälningarna till Europadomstolen tilldelas ett skadestånd på motsvarande 370 000 kronor. Turkiet fälls för brott mot yttrandefriheten och för att orätt ha fängslat chefredaktören.


Vänta lite här nu; om vi är för yttrandefrihet och Turkiet INTE är det, hur kommer det sig att vi vill ha med Turkiet i EU?

Kan någon förklara det för mig?


Kommentarer
Postat av: Mimmi Naveed

Okej! :)

2011-07-18 @ 13:46:25
URL: http://mimmiiiss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0