Göteborgs nya moské finansierad av Saudiarabien

Inget märkvärdigt, tänker ni?
Här kommer lite information om hur det är att leva i Saudiarabien!Statsskick och politik

Enligt den första skrivna saudiarabiska
grundlagen, som publicerades i början av mars 1992, är Saudiarabien en monarki med sunnimuslimsk konstitution, som skall försvara de mänskliga rättigheterna som de tolkas av sharia (artiklar 1 och 28).

Dödsstraff

Minst 1.839 personer har avrättats i Saudiarabien sedan 1980 fram till maj 2008. Antalet avrättade minskade gradvis från år 2000 (123 st.) till år 2006 (39 st.). Enligt Amnesty International avrättades 27 personer år 2010.[5] Avrättningen sker vanligtvis genom halshuggning med ett rent svärdhugg, ofta offentligt.[källa behövs] Mord, otrohet och apostasi är belagt med dödsstraff. Men även rån, drogrelaterade brott och terrorism kan leda till dödsstraff. Likaså brottet ”corruption on earth” som inte har någon klar definition. [källa behövs] I de flesta fall där dödsstraff utfärdats de senaste 18 åren har brottet inte haft en dödlig utgång. Fall då minderåriga blir avrättade förekommer. 2007 blev 16-årige halshuggen för ett brott han begick då han var 13 år.

Utövning av andra religioner än sunniislam är förbjudna; även shiamuslimer diskrimineras. Den religiösa polisen, Mutaween, ser till att medborgarna följer islams lagar. Kristna och andra religiösa böcker är förbjudna. De flesta kristna i Saudiarabien är utländska gästarbetare. Att konvertera från islam är ett brott som kan straffas med döden. Efter ett möte med påven så har beslut tagits att en katolsk kyrka ska byggas.

Kvinnors rättigheter

Detta avsnitt är baserat på material från engelskspråkiga Wikipedia. en:Women's_rights_in_Saudi_Arabia.

Lagar och traditioner i Saudiarabien samverkar till en omfattande könssegregering; kvinnor och män hålls åtskilda utanför hemmet och kvinnor vistas endast undantagsvis i det offentliga rummet. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting och det har varit förbjudet för kvinnor att köra bil. 2008 beslöts emellertid att kvinnor, efter prövning, ska få rätt att köra bil [7]. Detta system har liknats vid det system som tillämpades i Sydafrika under apartheid-perioden.[8][9][10]

Kvinnors rättigheter att arbeta, äga och förvalta egendom och att rösta i allmänna val i Saudiarabien är kraftigt inskränkt. Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för ungkarlar och familjer där det förekommer att familjearean är enklare än ungkarlarnas.[8] Enligt tradition så har kvinnor en roll i samhället som mödrar och att sköta hushåll, men så behövs kvinnor i flera yrken så som många vårdyrken då en kvinna inte får vårdas av en manlig läkare och vice versa, förutom i yttersta nödfall.

Kvinnors klädsel är reglerad i lag. Icke-muslimska kvinnor ska bära "anständiga kläder", vilket i princip innebär hijab. Något som det inte finns säkra källor på dock. Muslimska kvinnor ska bära abaya, hijab och niqab. Den religiösa polisen, mutawa, ser till att lagen efterlevs. 2002 hindrade mutawa otillräckligt påklädda skolflickor från att ta sig ut ur en brinnande skolbyggnad, vilket ledde till att 15 elever innebrändes.


Så, man kan ju undra.
Vad har Saudiarabian för planer för Göteborg?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0